27 ianuarie 2009

Cine este cel mai puternic om politic din Iasi?

Ieseanul face o analiza pe aceasta tema si il da castigator pe Nichita, seful local al PSD. Aparent, asa este. Nichita profita de slabiciunile PDL, partid care la Iasi nu e unit nici macar cand se impart functiile din judet.
Nichita are primaria, CJ, acum are si Prefectura, are intrari la Bucuresti si pare pe cai mari. Totusi, PDL e vioara intai a guvernului, iar asta va fi un handicap pentru seful iesean al PSD. Deciziile importante pentru Iasi nu pot fi luate la centru doar PSD, pentru ca PDL are drept de veto.
Mai e ceva: sambata PDL Iasi va avea Consiliul de Coordonare Judetean, intrunire la care apele se pot limpezi in cadrul filialei. Vor fi prezenti peste 400 de oameni din tot judetul, care probabil vor stabili pe mana cui dau organizatia pana la urmatoarea Conferinta Judeteana, programata din cate stiu in 2010.
In oricare din cele doua variante, PDL iese intarit. Daca Dan Carlan e reconfirmat, va incepe urcusul actualului lider iesean democrat-liberal, pentru ca va fi greu sa mai fie contestat din interior dupa ce baza partidului i-a dat ok-ul. In acest caz, PDL Iasi ar putea altfel negocia cu partenerii de la PSD, in mod special cu Gheorghe Nichita. Daca Dan Carlan face un pas inapoi (greu de crezut totusi acest scenariu!), iar noul sef va avea sprijinul total al centrului, Nichita nu va putea dansa de unul singur pe Stefan cel Mare.
Concluzie: Nichita e fara indoiala omul nr. 1 al judetului, insa puterea sa se datoreaza in mare masura slabiciunilor portocalii si a erorilor liderilor PDL comise in ultimul an. O calmare a orgoliilor si o filiala unita la PDL e tot ceea ce nu-si doreste actualul sef al PSD Iasi. Cu cat PDL Iasi va fi mai puternic, cu atat influenta lui Nichita va scadea!

Un comentariu:

Dan Stormbringer spunea...

Care nichita? Cel mai tare om din iasi e balba...