04 ianuarie 2009

O Europa obosita si dezbinata de interese

De cateva ore, armata israeliana a patruns in Fasia Gaza, pentru a distruge inamicul. Razboiul este evident ciudat, pentru ca inamicul nu-i o armata propriu-zisa, ci niste militanti Hamas care actioneaza haotic. N-am sa ma refer la modul in care va fi anihilat dusmanul ascuns prin buncare sau printre civilii palestinieni, ci la modul jalnic in care a reactionat Uniunea Europeana, din care si noi facem parte de vreo 24 de luni.
La scurt timp dupa inceperea atacului terestru din Gaza, presendintia ceha a Uniunii s-a pozitionat ferm de partea Israelului, sustinand ca Tel-Aviv-ul nu face altceva decat sa adopte o atitudine defensiva. La cateva ore, Franta iese cu o declaratie exact pe dos, prin care condamna atacul terestru din Gaza. La fel a reactionat ulterior si Spania. Intr-un tarziu si presedintia ceha isi nuanteaza pozitia, spre deliciul celor pentru care UE exista doar pe hartie. Daca adaugam si lipsa unei pozitii comune a UE in privinta razboiului gazului dintre Moscova si Kiev, avem in fata imaginea perfecta a unei Europe anchilozate. O Europa divizata si macinata de interesele fiecarui stat. Apropo, daca pe glob se petrece ceva grav, cine ia decizia? Unde sunam? La presedintia ceha, la Paris sau cautam mobilul lui Javier Solana la Bruxelles?

2 comentarii:

quin spunea...

nu exista un minister de externe al UE si nici o initiativa, acord sau tratat semnat de parteneri UE in ce priveste uniformizarea prezentei pe plan international. Totul este un mozaic reprezentat de propriile interese ale jucatorilor. Asa ca e cam agresiv a acuza UE si cam neprofi a pune in circa UE sau a o acuza de 'oboseala' atunci cind stii foarte bine ca inca nu are ustensilele democratice create, nu exista o platforma comuna in privinta asta. e ceva gen badea 'ca nu are basca'. domnul meu... nu o are.. deci ce reactie ai vrea sa scoata. mai mult de a 'condamna' (de la episodul georgiei pina astazi..) nu prea poate. exista tratate, exista un drept international... exista reguli.

Paul spunea...

interesant, te bagi pe externe...imi faci concurenta? :D