22 noiembrie 2008

Bilantul celor 3 saptamani de campanie pe municipiul Iasi

E prima campanie pe uninominal. Dupa 3 saptamani plictisitoare de propaganda, tragem linie, dar nu prea avem ce aduna. Iata totusi cateva concluzii:

1. Liberalii cu staif s-au ferit cat au putut de electoratul din Iasi. Fenechiu si Adomnitei nu au participat la nici o emisiune electorala (veti spune ca Fene' candideaza in judet si n-are de ce sa combata in municipiu, dar atunci ce a cautat zi de zi la Realitatea TV?), in schimb au fost impinsi in fata liberalii tineri din oras. Un joc de imagine, care nu cred ca va tine pe 30 noiembrie.

2. La PDL, doar Oprea sta excelent in sondaje. A urmarit sa-si conserve electoratul, campania sa fiind insesizabila. Seful PDL Dan Carlan a iesit doar de cateva zile din amorteala, iar Oajdea se bate cu „balaurul” rosu intr-un colegiu imposibil. Cea mai buna campanie o are Nicusor Paduraru, care paradoxal, conform unor sondaje merge cap la cap cu Valer Dorneanu, PSD stand bine de tot, ca vot politic, in colegiul respectiv.

3. La PSD, una din putinele idei destepte e cea a lui Catalin Ivan, un pesedist care a „tradat” trandafirii, apeland la un alt simbol: marul. Ideea nu e geniala, dar alaturarea e inteleapta si ii poate aduce voturi. Favoritul colegiului (dupa votul de la CJ) e Costi Neagu, insa pedelistul pierde puncte pretioase in confruntarile directe cu contracandidatii sai.

4. In derby-ul din Copou, Gavrila si Carlan joaca o carte mare. Gavrila se bazeaza pe imaginea sa excelenta (partidul e ca un bolovan si o trage serios in jos!), in vreme ce Dan Carlan mizeaza pe experienta sa politica si pe un partid care domina colegiul. „Meciul se joaca”, spune Gavrila, in vreme ce Dan Carlan afirma relaxat: „Situatia e sub control. Nu-mi fac probleme”. Daca pierde colegiul, Carlan va pierde si sefia filialei.

5. Campania cea mai incrancenata e cea din Dacia-Alexandru, unde Tompea nu concepe sa fie invins. De partea cealalta, Oajdea stie ca a pornit cu sansa a doua. Ultimele zile arata insa o oarecare panica in tabara PSD, care a pornit atacul impotriva candidatului PDL. Nici concertul de azi dupa-amiaza al PSD cu Tandarica, tinut in Piata Voievozilor n-a iesit tocmai grozav, vremea rece imputinand serios numarul participantilor.

6. Din punct de vedere financiar, campania pe judet e dominata de PNL, care fiind la guvernare dispune si de resurse insemnate. Faptul ca banii sunt cheltuiti in unele cazuri aiurea e o alta poveste. Urmeaza PSD, care pe municipiu concureaza serios PNL-ul, iar pe locul 3 se situeaza PDL.

7. Ce va fi in urmatoarele 6 zile? O batalie surda, in care favoritii vor incerca sa-si marcheze teritoriul. Vor iesi mai mult la bataie, vor risca, vor ataca, insa la randul lor vor si incasa lovituri. Asaltul final va fi dat miercuri, joi si vineri. Sambata si duminica nu se face campanie, dar va fi vremea mobilizarii, pentru a salva cat se mai poate din absenteismul care se anunta la urne.

Un comentariu:

Unknown spunea...

cred ca tompea a aflat despre sondajul pdl. si mai exact de jumatatea proasta - nu aia buna cu oprea peste 50. si daca ciuhodaru il face pe carlan si oajdea ia potul cred ca vin vremuri interesante!