25 noiembrie 2008

Despre sondajul Insomar si moda votantului mofturos de la oras

Rasturnarea din sondajul Insomar, in care PSD este dat castigator cu 3 puncte in fata PDL arata ca Stolojan nu mai e locomotiva de altadata pe care democrat-liberalii se puteau baza. Obosit, acru, cu acelasi discurs si usor imbatranit, Stolojan nu mai are ce sa ofere unui electorat la fel de obosit de minciuni si promisiuni neonorate. De partea cealalta, Geoana cu promisiunile sale populiste (pensii, salarii, ajutoare, slujbe) prinde la fix mai ales la electoratul cu putina scoala.
Mai e o explicatie: alegatorul din mediul urban e mult mai greu de convins decat cel de la tara. Pentru un vot scos in municipiul Iasi, spre exemplu, candidatii transpira de 2-3 ori mai mult decat pentru un vot la sat, unde in ciuda saraciei, oamenii sunt mai receptivi promisiunilor. Tot in oras a devenit o moda sa fii nemultumit (nu conteaza pe cine!), absenteismul la vot fiind ca un virus care se raspandeste mai ales in randul celor educati, cu varsta sub 35 de ani.
In plus, pentru multi alegatori, invatati sa voteze mereu anti a disparut miza, pentru ca balaurul din 2004, cum era socotit guvernul Nastase a disparut si el, desi multi dintre cei care au hranit balaurul abia asteapta sa infulece din bucatele dulci ale guvernarii.
Castigarea alegerilor de catre PSD nu va duce automat la invitarea acestui partid la guvernare de catre Basescu, existand si varianta cabinetului PDL-PNL. De aceea, batalia cea mai interesanta se va purta imediat dupa anuntarea rezultatelor, cand incep negocierile pentru formarea unei majoritati guvernamentale. Iar cei din apropierea lui Basescu sunt convinsi ca lasarea PSD in opozitie, undeva la 35%, va fi fatala presedintelui in anul electoral 2009 cu alegeri prezidentiale, poate mai importante decat parlamentarele.

Niciun comentariu: