29 noiembrie 2008

Raul cel mai mic: Du-te la vot!

- Un iesean dintr-o suta voteaza sigur dupa ureche, intamplator cu partidul X;
- Alti 3 ieseni au primit pixuri si brichete, tot de la partidul X, pe care, la fel de intamplator, il voteaza;
- 30 de ieseni dintr-o suta se duc de regula la vot, iar dintre ei 10 simpatizeaza cu partidul X. In acest caz, partidul X castiga voturile pe merit;
- 11 ieseni, tot din o suta, nu sunt in localitate, deci nu au cum vota, pentru ca legea nu le permite acest lucru;
- 20 de ieseni nu urmaresc deloc politica, ba mai mult, sunt enervati la culme cand vad oameni politici in fata ochilor. Logic, nu vor veni la vot;
- 5 ieseni din aceeasi suta sunt interesati de politica, dar nu le place nici un candidat din colegiul lor. Evident, nici ei nu vor veni la vot;
- Alti 30 de ieseni stiu ce se intampla in jurul lor, dar nu vin la vot, crezand ca in acest fel sanctioneaza dur clasa politica.

CONCLUZII: Din 100 de voturi posibile, partidul X castiga doar 14, din care doar 10 pe merit. La o prezenta de 34%, cele 14 voturi inseamna peste 35% la suta din voturile celor prezenti. Partidul X ajunge astfel la guvernare, iar anul viitor cei 66% dintre absenti vor fi si mai nemultumiti. Gandeste-te bine daca nu cumva raul cel mai mic e sa mergi totusi la vot!

9 comentarii:

Marius Bojor spunea...

Indemnul de a vota cu "raul cel mai mic" l-am auzit zilele trecute la Traian Basescu. A fost amuzant sa il regasesc pe blogul dumneavoastra!:)

florin ghetau spunea...

Eu nu stiu ce a zis Basescu, dar sper ca si PNL, partid din care faci si tu parte Marius, sa fie interesat de o prezenta cat mai buna la vot. Remarca diminetii: la Dabuleni (Dolj) sectiile sunt pline, iar in orase ici-colo cate un alegator.

Unknown spunea...

Cu cat merg mai multi la vot, cu atat pragul electoral va fi mai mare (ca nr de voturi) si poate scapam de partide de genul celui conds de marele tribun.
Fanaticii ce voteaza cu acest tip de partid sunt in nr limitat, dar merg la vot de fiecare data. Nu scapam de toti dinozaurii deodata, dar macar facem un pas in directia buna.

onciu spunea...

Dupa cate a lasat Basescu sa se inteleaga,raul cel mai mic ar fi PNL.Si cred ca are dreptate,pentru ca trebuie oprita ascensiunea coalitiei PSD+PC,care practica un populism exacerbat,promitand tinerelor perechi casatoriti suma de 3000 lei.Dar de unde vor da pesedistii acesti bani?Nu cumva din bugetul tarii?Atribuirea acestor bani,nu seamana a pomana electorala?

stirista spunea...

Si daca ne-am exercitat dreptul asta de cateva ori, pentru ca am crezut si noi in ceea ce spui tu, Florin, dar de fiecare data a fost acelasi rezultat, cu oameni diferiti, in care am crezut?! Gresesti o data, e vina lor, gresesti de doua ori, e vina lor, gresesti de trei ori... A cui e vina?! Sincer, ne-am cam saturat sa alegem "raul cel mai mic"! Si daca iese cineva care poate si, totusi, nu se intampla nimic nou?

bettips spunea...

Ce-ar fi sa-i lasam macar o data "sa se aleaga ei, intre ei"?! Ca pana la urma, raportul de "forte" e cam acelasi, doar ca la scara mai mica, indiferent ce veti spune voi cu cei care merg constant la vot. Newsflash: rudotel a cam pierdut demult reprezentarea pe care o avea si oricum a fost un circar, asa ca nu cred ca va poate speria! Ce-ar fi sa stam acasa, pentru a nu ne mushca miinile ca am votat pe cineva, a iesit, a obtinut si... a dormit tot mandatul?! Nu e mai degraba o palma data daca respectivul STIE ca nu l-a votat decat segmentul LUI, fara nimeni altcineva? N-ar fi mai bine sa stie ca nu reprezinta decat un mic segment de populatie, sa fie constient ca nu a5re sustinerea majoritatii? Poate, asa, s-or mai trezi unii la realitate! De ce sa votez si pe cine?! Astept sugestii! Sugestii plauzibile, nu... abureli (nu dam nume, dar...)!

cezarika1 spunea...

eu am votat cu pambuccian, desi nu are legatura cu iasul. macar asta stiu ca sigur se va bate pentru ideile lui.

Marius Bojor spunea...

Liberalii sunt interesati ca prezenta la vot sa fie cat mai mare, atata timp cat se stie ca electoratul de stanga este mai disciplinat - teza binecunoscuta. Cel de dreapta este mai delasator la vot. Cred ca uninominalul va aduce prezente foarte mici (sa zicem 30%)in unele colegii, iar in alte colegii prezente abracadabrante (sa zicem 70%), in functie de modul in care s-a desfasurat campania. Am fost la vot. Am avut impresia ca Basescu se referea la PD-L cand se referea la "raul mai mic", pentru ca acum a ajuns sa vada ca rezultatele campaniei sale de denigrare a clasei politice au avut un efect pervers, indreptat inclusiv asupra partidului sau.

quin spunea...

si din cauza "campaniei de denigrare" nu mai pot pnl-isti.
impresia e de clan mafiot indiferent de platforma, stanga sau dreapta.
nu base e vinovat ca striga "hotul", clasa politica e incapabila sa demonstreze contrariul sa ne arate ca intradevar le pasa... aici vad "efectul pervers", ca nici macar nu stiu sa minta.