28 martie 2009

Moldova de peste Prut e la rascruce.

E interesant ceea ce se petrece in Republica Moldova. Dar mai ales la granita. Podul de flori peste Prut a fost dinamitat de comunistii lui Vladimir Voronin (foto), care se tem ca pot pierde puterea. Nu stiu daca vor fi inlaturati pe 5 aprilie, in alegerile legislative. Cum nu stiu daca nu cumva vor exista din nou tradatori in randul partidelor democratice. Asa s-a intamplat si in 2005, cand comunistii au ramas la putere ajutati de PPCD. Condus de Iurie Rosca, culmea, unul dintre cei mai inversunati critici ai comunistilor.
Sondajele dau comunistilor vreo 36%. Cu redistribuiri si o noua tradare au toate sansele sa guverneze si dupa alegerile de duminica viitoare.
Balciul cu romanii intorsi la granita va disparea ca prin farmec dupa scrutin. Granitele se vor redeschide, pentru ca va disparea miza.
Nu sunt neaparat fanul unor relatii cordiale cu moldovenii. Au defecte destule, iar cand le-am intins mana, n-au vrut-o.
Dar nici nu-i putem pedepsi, pentru ca in urma cu ceva timp n-au stiut sa profite de conjunctura ce le putea fi favorabila. Important e ce se va petrece dupa momentul alegerilor. N-ar trebui sa-i abandonam acum, cand sunt lipsiti de putere, dezorientati, mintiti si asupriti. Moldova e inca la momentul in care era Romania in anii 1990. Europa nu va ajuta Chisinaul, pentru ca interesele sale in zona sunt minore. E datoria noastra sa facem ceva, macar pentru a le da curaj celor de peste Prut, care inca mai au puterea sa lupte.

Recunosc ca am scris toate astea dupa ce azi am primit un telefon de la un tanar din Republica Moldova. L-am cunoscut zilele trecute la Iasi, cand a venit in campanie pentru un partid democratic printre studentii basarabeni care invata in Romania. Azi m-a sunat sa-mi spuna ca inca un roman fusese expulzat de la Chisinau. Sa scrieti asta, m-a rugat. Nu stia probabil ca vestea facuse deja ocolul agentiilor de presa romanesti. Dar strigatul lui disperat mi-a ramas in minte.

Niciun comentariu: