07 martie 2009

PSD pregateste strategia Meciului pentru Cotroceni

Azi, PSD a fost si la putere si in opozitie. In timp ce ministrii social-democrati trudeau in sedinta de guvern, la Geoagiu-Bai, Geoana si Nastase tineau prelegeri la scoala politica a partidului. S-a ajuns inevitabil la subiectul prezidentiale.
Analiza lui Nastase mi s-a parut corecta. Cea referitoare la importanta scrutinului pentru presedintia tarii. Partidul care castiga in toamna ramane la guvernare. Cheia de la Cotroceni se va potrivi de minune si la biroul viitorului premier.

Daca PSD castiga, e clar ca vom avea o yala social-democrata la Palatul Victoria. Nu neaparat rosie, dar cu initialele AN sau MG. Adica Adrian Nastase sau Mircea Geoana. Un rand de chei ar putea primi si liberalii, pentru ca mi-e greu sa cred ca PSD ar mai dori colaborarea cu PDL-ul perdantului Basescu.

Daca insa Basescu isi reinnoieste mandatul, pentru PSD nu e deloc clar daca mai e lasat la guvernare. A doua zi, social-democratii ar putea gasi la randul lor o alta yala. Ar ramane pe dinafara, ascultand sedintele guvernului la radioul colorat in portocaliu.
Decembrie 2009 poate insemna schimbarea scenei politice romanesti. De aici si miza prezidentialelor, pentru ca guvernarea viitorilor cinci ani va fi strans legata de locatarul de la Cotroceni. PSD incepe sa constientizeze pericolul si incearca repozitionarea. Ramane la putere, iar in weekend trece in opozitie.
In orice caz, ne asteapta o perioada extrem de interesanta, in care din pacate problemele guvernarii vor fi trecute in plan secund.
Meciul pentru Cotroceni se anunta dur si posibil, plin de surprize. Mai ales ca marinarul n-a urcat inca in ring. O va face, pentru ca defensiva nu-l va ajuta. Un lucru e previzibil: daca va simti ca pierde, Basescu va renunta la candidatura!

Un comentariu:

CRISTINEL DUMITRU CIOANCĂ. spunea...

S-ar putea sa-i convina mai mult postura de prim-ministru cu un presedinte comod sau mult mai putin "jucator" (?!)