05 ianuarie 2008

Sinusoidele PNL

In decembrie 2004, PNL era pe cai mari. Un sondaj plasa filiala din Podu Ros pe primul loc in Iasi, cu 36 la suta. Erau vremurile in care democratii aproape ca nu existau in targ, in timp ce liberalii tropaiau fericiti catre mandatul de primar.
Scorul de atunci i-a ametit insa pe liderii liberali, care, macinati de orgoliile binecunoscute au stricat in 2 luni tot ce au agonisit in cativa ani de munca sustinuta.
Oprea n-a vrut sa candideze (era prea bun scaunul de la „Cuza”), Carlan a vrut, dar nu l-au vrut altii (a si plecat imediat la PD pentru a construi filiala lasata vraiste dupa plecarea lui Baciu!), iar cel care a trebuit sa se sacrifice a fost Relu Fenechiu.
La vremea respectiva, dupa seria incredibila de gafe, solutia Fenechiu pentru Primarie a fost cea mai nimerita, dovada ca proaspatul inscaunat la sefia PNL Iasi era cat pe ce sa-i sufle locul lui Carlan in turul doi.
Las la o parte aici faptul ca trioul Oprea-Fenechiu-Carlan a usurat misiunea PSD, Nichita defiland fara probleme in alegeri, ajutat evident si de o presa suspect de binevoitoare.

Revin la PNL. Au urmat alegerile generale, unde PNL Iasi a reusit sa obtina cinci mandate de parlamentari, fiind daca nu ma inseala memoria filiala cu cele mai multe mandate din cadrul partidului (evident dupa Bucuresti).
Inscaunarile la sefia institutiilor s-a facut iarasi in liniste, lipsind balciul din 1996 cand democratii si taranistii aproape s-au luat la bataie pentru ciolanele din administratie.
Apoi, liberalii si-au impus prefectul: Radu Prisacaru, un tip extrem de ok, agreabil, tanar si ambitios, care invatase deja ce inseamna sa-ti faci si imagine.
Motoarele PNL au pornit in forta, echipa liberala ridicand serios cota liberalilor in judet. Probabil ca in cazul unor anticipate la acea vreme, PNL ar fi luat singur 30-35 la suta.

Betia puterii i-a ametit insa pe cei din prima linie, poate cu mici exceptii. Partidul incepea o noua cadere, similara celei de dupa decembrie 2003. Preocupat peste masuta de relatiile sale la centru, dar si ambitia sa de a deveni din lider judetean o voce cu greutate in PNL la nivel nationa, Fenechiu neglijeaza tot mai mult teritoriul si ii lasa de capul lor pe cei in care a investit atata incredere.Inevitabilul s-a produs, mai repede decat s-ar fi asteptat Fenechiu. In august 2006, prefectul Radu Prisacaru, varful de lance al liberalilor impotriva coruptiei era arestat. Episod-soc la vremea respectiva, tocmai in cazul unui om cunoscut pentru verticalitatea de care a dat dovada pana la momentul acela.
Au urmat luni intregi in care Fenechiu n-a iesit aproape deloc la rampa. Nici nu avea alta solutie.

Scoaterea sau plecarea (luati-o cum vreti!) democratilor de la guvernare a fost un nou prilej pentru iesenii din PNL sa se afirme. Beneficiind de relatiile sus-puse la centru, Fenechiu trimite o adevarata trupa in Executiv. Iasul nu avusese niciodata aceasta sansa. Si probabil nici n-o s-o mai aiba prea repede.
Tam-nesam, ne-am trezit cu Tudor Chiuariu la Justitie si Adomnitei la Educatie, dar si cu Vosganian si Cristi David (ambii pe jumatate ieseni) la Finante, respectiv MIRA.
Motoarele au repornit, dar nici de data asta masina PNL n-a mers decat o luna poate doua. Esecul rasunator al lui Chiuariu - o alta bila neagra pentru liberalii ieseni. Nici Adomnitei n-a performat, asa ca pe ansamblu, filiala mai mult a pierdut decat a sperat sa castige.

Pe de alta parte, PNL avea ocazie sa stearga urmele tristului episod Prisacaru, mai ales ca impunerea lui Nicusor Paduraru parea la prima vedere promitatoare. Desemnarea sa a fost socotita o mutare inteligenta, dar hop, in doar cateva luni Paduraru cade in dizgratia sefilor liberali. „Tehnocratul”, caracterizat drept fixist de unii, dar cunoscut si drept tipul calculat care nu da cu bita in balta n-a raspuns probabil comenzilor venite de la fostii sai sefi politici. Nici atacurile lui Vali Salavastru, dar nici „pilele” puse la Guvern n-au reusit sa-l clinteasca pe Nicusor Paduraru, a carui viitor traseu administrativ (poate si politic!) e interesant de urmarit.

In concluzie, evolutia PNL Iasi seama cu o sinusoida, in care urcusurile si coborasurile sunt la fel de abrupte. Si tot ca si concluzie: PNL intra in anul electoral 2008 obosit si rapus de propria neputinta.

Cat priveste candidatul PNL care ar avea sanse in batalia cu Nichita si Oprea vorbim maine.

3 comentarii:

DANGA Marius spunea...

Conform rationamentului tau avem toate sansele sa ne asteptam la o crestere ... al naibii sinusoida :)

florin ghetau spunea...

Daca va fi o crestere a PNL asta depinde de voi. Dar mai ales de candidatul pe care-l veti lansa la Primarie.

Doar un nume tare v-ar putea readuce in prim-plan. Personal, m-as bucura sa fie un personaj puternic, ca sa fie si mai interesanta lupta.

Geo spunea...

E bine ca va mai aduceti aminte de PNL? Mai exista la Iasi..eu cred ca filialal s-a mutat prin studiourile Realitatea TV, pe la ministere si pe oriunde prin Capitala numai in Iasi nu a ramas!