29 ianuarie 2008

Bomba Supermarketurilor sta sa explodeze

Marii retaileri care au invadat Romania (inclusiv Iasul) au raportat profituri imense in ultimii doi ani. Asta nu pentru ca romanul cumpara mai mult decat ungurul sau polonezul, ci pe fondul smecheriilor acestor colosi cu rafturi cat zidul Berlinului.

Vaduviti o buna perioada de timp de astfel de magazine in care gasim orice, am ajuns sa inghitim ca disperatii mai mult decat ne trebuie, bucurosi ca luam totul la un pret mai mic decat cel de la buticul de cartier.

Prin vecini (Ungaria, Polonia) e o adevarat dezbatere pe tema supermarketurilor, retailerii fiind considerati „dusmanii” care scot de pe piata jucatorii locali.
La noi, problema nu e aproape deloc dezbatuta, iar firmele locale nu au curajul sa vorbeasca, spre deosebire de Ungaria, unde producatorii locali au blocat intrarile supermarketurilor cu camioanele cerand sa fie tratati in mod egal cu „prietenii” retailerilor. Si in final au avut castig de cauza.

Singurul care a avut curajul sa vorbeasca deschis despre afacerea asta a fost Theodor Stolojan, iar declaratiile sale au starnit probabil isterie in randul jucatorilor gen Carrefour, Selgros sau Kaufland.
Pedelistul a semnat o motiune la Parlamentul European, in care solicita Comisiei Europene „sa investigheze si sa actioneze impotriva puterii abuzive a supermarketurilor”. E singura luare de pozitie pe care am auzit-o din gura unui politician roman pe acest subiect.
Mai mult, Stolojan zice ca preturile in tara noastra (practicate evident de supermarketuri) sunt mai mari decat cele din jurul Romaniei. Hopa! De aici probabil si profiturile uriase!
In plus, Stolojan cere Consiliului Concurentei sa verifice daca nu cumva lanturile de supermarketuri abuzeaza in relatia lor cu micii producatori.
Nu cred ca lucrurile se vor opri aici. Iar multi dintre cei care acum se fac ca nu vad unde e buba, probabil se vor dezlega la limba!

Niciun comentariu: