17 ianuarie 2008

Datele CSOP din sondajul comandat de PD-L

Sondajul CSOP comandat de PD-L Iasi confirma rezultatul pe municipiu inregistrat la europarlamentare. PD si PLD au luat pe 25 noiembrie in jur de 50 la suta (in sondajul CSOP PD-L are 51%), PSD a avut in alegeri in jur de 20, in sondajul CSOP apare cu 21, in vreme ce liberalii au 16 la suta (ceva mai mult ca la euro-parlamentare).

Totusi, ma indoiesc ca iesenii au inteles atat de repede cum sta treaba cu noul partid (PD-L), iar scorul (51) mi se pare usor exagerat pentru finele lui decembrie.

Bun, asta e votul politic, insa in conditiile in care la locale intra in lupta candidatii, scorurile se vor schimba semnificativ. Astept cu nerabdare episodul 2 de pe blogul lui Dan Carlan.

7 comentarii:

Dan Carlan spunea...

Florin,
e simplu.
In prima parte a sondajului s-a luat intentia de vot, fara explicatii, separat PD-PLD.
Apoi, s-a explicat ca, asa cum stiti, cele doua partide au fuzionat, rezultand PD-L.
Daca acum, dupa fuziune, ar fi alegeri parlamentare, cu care din partidele urmatoare ati vot?...
In structura optiunilor din sondaj, se observa o migratie a circa 8% din votantii PNL (de la votul initial, separat)catre PD-L.
E vorba de 8% dintre ai PNL, nu 8% din total.
Fostii PNL sunt principalii adaugati la suma partidelor separate, cu care se ajunge la 51%

Sursele ... spunea...

e foarte convenabil sa afirmati asta cu PNL-ul. Daca sondajele ar avea esantioane stabile precum cele de la audienetel TV s-ar putea spune acest lucru, altfel nu. DVs spuneti doar ce vreti sa auziti.

Paul spunea...

Lasati-ma cu sondajele ca Becali mai avea putin si ajungea europarlamentar.Ma intereseaza sondajele in care PDL sau d-l Oprea conduc cu cel putin 10% in plus fata de urmatorul candidat.Nu admit ca PSD sa aiba in municipiu cu 7-10% mai mult decat PDL.Mai putin daca sondajele sunt masluite.Pe de alta parte mai multi contracandidati care se bat pe ale(r)gatorii de dreapta vor ciupi un picutz din sansele domnui prof. Oprea.Ar trebui sa fie impins inainte si un candidat de paie care sa fure din voturile PSD. Parerea mea.

florin ghetau spunea...

Interesante comentarii, dragilor. Dar sunt tare curios sa vad procentele candidatilor la Primarie.

Paul, in orice caz Oprea nu are 10 in fata lui Gigi Nichita. Cred ca nu-s departe unul de altul, pentru ca si miscarea cu Oprea la primarie e proaspata. Probabil sondajele de prin martie ne vor arata clar cine are sansele cele mai mari sa castige. Deocamdata, se joaca!

Dan Carlan spunea...

Domnule Vasile,
cred nu ati inteles bine.
Eu nu afirm, ci asa spun datele.
Chestionarele se incarca intr-o matrice cu 1070 de linii si atatea coloane cate intrebari sunt.
Softul specializat de analiza (SPSS) permite interogari incrucisate intre raspunsuri.
Astfel, celor 51% care voteaza PD-L li se poate vedea votul la intrebarea anterioara, cu partidele separate.
Asa rezulta ca 8% din cei ce votasera anterior PNL, la intrebarea aceasta sustin PD-L.
E doar un sondaj.

Daniel Matasaru spunea...

@Dan Carlan:
Excelente explicatii, domnule senator. Deci 8% din votantii PNL, care erau exact din aia care ramasesera pe pozitii dupa devalizarea partidului de catre alde Stolo&Flutur, au migrat spre nou nascutul [din dragoste, evident] cuplului Carlan-Oprea. Tare asta!

@Vasile: stiti piesa aia a lu tanti Lina? Se numeste: "Las-o, ma, ca merge-asa!"

@Paul Sava: candidatul care se fure din voturile PSD nu este "de paie", ci "de firma". Parerea mea e ca la cum se desfasoara ostilitatile, va fura si locul din turul 2.

@Florin: ce gazda primitoare esti :))

Sursele ... spunea...

adica, daca liberalii au acum 16% la vot au luat ...24%. ceva nu se leaga. Si apoi dvs comparati un sondaj de 500 cu unul de 600 cu altul de 1000. Astea-s imcomparabile pt ca nu sunt acelasi produs. Si apoi dna Schrotter ne mai da un sondaj cu peste 6% eroare ...pai asta nu-i sondaj.