19 iulie 2008

Alegerile locale au consfintit infrangerea lui Solcanu

De cateva ore, Solcanu si-a dat demisia din PSD. Nu mai insist asupra motivelor, pentru ca newsiasi reda pe larg scrisoarea senatorului catre sefii PSD Iasi.
Solcanu avea o sansa sa preia haturile organizatiei. Asta in cazul in care Nichita ar fi pierdut primaria. Nu s-a intamplat asta, iar Nichita e acum pe cai mari. Mai intai, la Mamaia a propus excluderea celor care au criticat PSD in campania localelor. Trimiterea la Solcanu era evidenta.

Nichita nu e omul care sa ierte. Putea sa stearga totul cu buretele, mai ales ca Solcanu oricum nu reprezenta un pericol. Senatorul spusese ca nu mai candideaza, asa ca influenta sa in partid avea sa scada si mai mult din toamna. Dar Nichita nu accepta maruntisul. A castigat primaria unui oras greu si n-are timp de generozitati. L-a executat scurt pe Solcanu. L-a impins practic in afara partidului. Iar pentru asta a convocat sambata dimineata Conferinta Judeteana Extraordinara a PSD Iasi. Eu unul n-am stiut de intrunire. E probabil vina mea. Dar si a PSD care n-a catadicsit sa anunte din timp evenimentul. Pentru ca partidul n-avea nici un interes sa fie presa de fata.

Ce va urma? Nimic spectaculos. Deja unii oameni din tabara Solcanu au facut pactul cu Nichita. Nici n-au de ales. Solcanu n-are ce sa le mai ofere. Doar cel mult prietenia cu Iliescu.
Singura portita pentru Solcanu ar fi aparitia unui nou proiect (partid) social-democrat in jurul lui Oprescu. Care l-ar include si pe Iliescu. Si probabil l-ar avea la Iasi pe Solcanu. Dar noul partid e inca pe hartie. Sau mai bine spus in mintile unora de prin PSD.
O astfel de miscare era greu de inchipuit in urma cu cativa ani. Dar in politica, lucrurile evolueaza rapid. Azi fondezi un partid, maine devii dusmanul formatiunii respective. Politica inseamna putere, iar puterea trebuie cucerita mai intai in interior. Exact ceea ce face acum Nichita. Mai misca vreun pesedist in front?

Niciun comentariu: