30 iulie 2008

Schimbare de tactica la Traian Basescu

Ultimele gesturi prezidentiale ne arata o schimbare de macaz a sefului statului. Basescu nu a mai lovit de ceva vreme in PNL, insa si de cealalta parte atacurile unor lideri liberali vocali parca nu mai sunt la fel de virulente.
Zilele astea, la inundatii, l-am vazut peste tot pe Traian Basescu. Plangand pe umarul sinistratilor, inspectand intreaga Moldova, de la nord la sud.
In nici o vizita prin zonele inundate, Basescu n-a atacat Guvernul. Ba mai mult, marti, undeva prin Neamt, era agentul electoral guvernamental perfect.
„Guvernul face si el ce poate. Chiar azi a aprobat ajutoare pentru cei in nevoi”, a spus Basescu, chiar daca ajutorul guvernamental insemna de fapt vreo 300 de lei. Adica de vreo doua lenjerii de pat si 10 caramizi.
O astfel de declaratie impaciuitoare a lui Basescu era aproape imposibil sa fi auzit in urma cu cateva luni. Dintr-o data, liberalii nu mai sunt vesnicele oi negre, ci oameni care incearca sa rezolve ceva.
Basescu isi da seama probabil ca politic a gresit, impingand PNL in bratele PSD. E drept ca unii lideri liberali n-au remuscari in colaborarea cu social-democratii, atat timp cat se afla in continuare langa cascavalul Guvernului.
Alegerile locale au demonstrat ca PSD si PDL merg umar la umar (vreo 30 la suta fiecare), iar liberalii nu-s nici ei departe.

Basescu are la indemana posibilitatea de a numi dupa viitoarele alegeri un premier PDL, insa Guvernul poate fi trantit in Parlament, daca PSD si PNL isi vor da mana. Seful statului incearca sa bareze alianta PNL-PSD care se profileaza, pentru ca stie ca poate pierde tot. Inclusiv un nou mandat in 2009.
Daca PDL nu prinde guvernarea, Basescu va plati inclusiv in partidul care acum ii este la picioare. Pentru ca pedelistii nu vor suporta inca 4 ani pe tusa, uitandu-se cum ceilalti se infrupta din bucate.

Asa ca reapropierea dintre Basescu si PNL e una dintre variantele pe care le are la indemana seful statului. Mai sunt si alte variante probabil pe care liderul din umbra al PDL le va scoate din maneca la momentul potrivit. Asta daca liberalii vor ignora semnalele sale privind noua prietenie.

Un comentariu:

onciu spunea...

Da,cred ca Basescu si-a dat seama ca apropierea dintre PSD si PNL nu-i este benefica.Partidul Social Democrat a putut fi infrant numai datorita Aliantei D.A.Ori,aceasta nemaiexistand,PSD-ul a scos din nou capul si a anuntat cu turle si surle ca va castiga alegerile.Sigur,acest demers a fost avansat si in virtutea succesului nesperat la alegerile locale.Social-democratii nu au castigat alegerile locale,dar nici nu au fost departe de a le castiga.Democrat-liberalii sant pe primul loc la numarul total de voturi,dar avansul lor este mult prea mic.Si aici cred eu ca este esenta pierderii partidelor de dreapta.Acum se vede clar cat de benefica a fost Alianta DA pentru electoratul care nu a vrut si nu vrea PSD-ul la guvernare.Cred ca de aici pleaca si ingrijorarea lui Traian Basescu.Si mai cred ca nici impingerea lui Tariceanu catre Iliescu nu a fost benefica pentru PD-L.Eu mai stiu si cauza pentru care fostul PD nu a vrut sa mearga pe liste comune cu PNL la alegerile pentru PE.PD-ul ar fi dus in mod artificial PNL-ul la victorie,la aceste alegeri.De fapt aceasta a fost cauza principala a ruperii Aliantei si a scoaterii PD-ului de la guvernare.A fost bine sau a fost rau,ramane de vazut.Dar,deocamdata,nu este bine!