05 iulie 2008

Nu primarii vor decide soarta la generale, ci forta candidatilor la Senat

Ziceam pe 1 iulie chiar pe acest blog ca in judet, colegiile sunt taiate de fratii pesedisti si liberali exact ca urda la piata.
„Cutitul” politic manuit de Fenechiu si Stanciu (ce tare negociator si-a ales PSD-ul!) omoara practic votul uninominal, pe care fraierii de alegatori l-au asteptat vreme de atatia ani.
Ziarul de Iasi a intrat in posesia hartii politice negociate intens pe sub masa de PNL si PSD.

Calculele celor care au facut acest targ arata cam asa:
„Decupam colegiul exact dupa numarul de primari pe care-l detinem. Acestia vor trage la jugul campaniei, vor influenta satenii, iar noi, domnii de la Iasi culegem roadele”.

In mod cert, primarul unei localitati, mai ales in mediul rural va influenta votul la alegerile generale. Dar nu decisiv. Asta s-a vazut mai mereu din 1996 incoace, cand povestea de la locale nu s-a repetat la generale. Nu s-a repetat nici macar in Iasi, unde spre exemplu, Simirad lua la scrutinul local (la partide) 60 la suta cu marul PAC-ului sau 50 la suta cu zimbrul moldovenesc, iar la generale, propriul partid nu scotea decat maxim 12-15 procente in municipiu. Ma tem ca PSD nu poate fi sigur nici macar de mandatul de deputat din colegiul Dacia-Alexandru-Mircea, unde a luat la locale voturi cu nemiluita.

Mai e ceva de care uita domnii care macelaresc in aceste zile votul uninominal: la aceste alegeri locomotivele vor fi candidatii pentru Senat.
Un candidat la Senat va avea de arat cam 2,5 colegii de deputat. Cu alte cuvinte, va conta enorm cine e candidatul la Senat in zona respectiva, acesta urmand sa faca echipa cu candidatii aceluiasi partid din colegiile pentru deputati. Asta pentru ca un colegiu de senator se va suprapune peste 2-3 colegii de deputati. Logic ar fi ca partidele sa-si caute mai intai candidati tari la Senat, pentru ca acesta va trage dupa el si candidatii la deputatie din zona cu pricina.

Niciun comentariu: