31 iulie 2008

Doneaza oricat de putin pentru a-i ajuta pe sinistrati!

Miercuri dupa-amiaza am ajuns alaturi de colegii de la Tele M in comuna Victoria pentru o editie speciala «Linia Intai».
Au fost ceva emotii pentru ca o ora petrecuta printre sinistrati in plina strada e mult mai dificil ca in platou, unde totul e mai organizat si ceva mai previzibil. Plus ca stii incotro merge discutia daca subiectul iti este la indemana.

Altceva as remarca din „excursia” la Victoria: simplitatea oamenilor. Nu-ti cer nimic, se multumesc cu putin, au privirea blanda si isi articuleaza cuvintele de parca acum ar invata sa vorbeasca. Sunt extrem de necajiti, iar durerea se citeste de cum ii vezi.
Satul romanesc e la 50 de ani distanta de oras. Cand am ajuns la Victoria primul lucru remarcat de sateni a fost ajutorul dat de primar. Habar n-am din ce partid face parte dom' primar (nu cred ca i-a pus nimeni sa-l vorbeasca de bine, pur si simplu asta cred ei!), insa oamenii erau super-multumiti de conditiile oferite. Chiar daca in salile de clasa erau niste amarate de saltele jerpelite si paturi roase, satenii erau fericiti ca aveau unde pune capul noaptea.
Daca la Victoria inca e bine (casele sunt in picioare), imi inchipui cata durere poate fi in sufletele celor care au pierdut tot. Sunt oameni care n-au unde se intoarce, pentru ca locuintele au fost distruse in totalitate.
Suferinta lor e si suferinta noastra. Astazi, necazurile le-au preluat pe umerii lor. Dar maine, necazurile ar putea apasa pe umerii tai. Implica-te!
Zilele acestea, primaria ieseana, unele partide politice, biserica strang ajutoare, dar si bani pentru cei in suferinta. E cazul sa nu mai stam pasivi, ci sa ne implicam cu totii. 3-400 de mii de lei nu inseamna mare lucru, dar daca 100.000 de oameni doneaza aceasta suma deja e ceva.
Mergeti asadar si donati oricat de putin, pentru ca ajutorul vostru inseamna mult.

Exemplul celor din Rast (Dolj) este emotionant. Oamenii de acolo, care au ramas fara case in urma cu doi ani, au decis sa puna mana de la mana si sa vina in Moldova cu ajutoare. Saci cu grau, fasole, apa, alimente etc. Camioanele vor ajunge in zona Moldovei in 2-3 zile.
Cei din Rast n-o duc nici ei stralucit, dar sunt primii care au inteles ce inseamna necazul in fata viiturii. Nu stati cu mainile incrucisate. Solidaritatea atat de clamata in aceste zile poate nu inseamna nimic pentru voi, dar ganditi-va ca acei oameni asteapta tacuti ajutorul. Iar daca vom fi multi, suferinta lor va disparea mai repede!

Niciun comentariu: