01 februarie 2008

Calcule electorale

Se vorbeste intens despre jocurile care s-ar face zilele astea pentru locale, dar mai ales intre cele doua tururi. Care e tabloul:

- PD-L n-are interes sa negocieze cu nimeni, sperand sa castige Primaria si eventual cu sprijinul unui alt partid sa-si asigure majoritatea in Consiliul Local.
- PNL va avea o mare problema in turul doi. Daca il va sprijini pe Oprea, PSD va zice ca tot scandalul dreptei e un foc de paie. Daca liberalii vor merge alaturi de PSD, va sari PD-L si va spune «v-am zis noi ca era o intelegere subterana». Cum dupa locale vin generalele, liberalii sunt intr-o pozitie delicata. Poate si de asta se doreste la centru suprapunerea celor doua alegeri, pentru ca intelegerea PNL-PSD sa poata fi facuta pe toata linia fara vreo consecinta pe termen scurt.
- PSD trebuie sa lase o portita deschisa pentru sprijinul din turul al doilea. Pe partea dreapta sunt PD-L, PNL plus voturile Irinei Schrotter. Vor mai lua ceva puncte PNTCD, PNG si PIN, procente care nu vor fi de lepadat (ma indoiesc ca vor veni in desaga lui Nichita). PSD poate conta aproape sigur pe PRM si PC, partide care insa nu arata forma de altadata.

4 comentarii:

Iulian Micu spunea...

Florin, lucrurile sint mult mai simple decit in 2004. E adevarat, avem si acum citeva necunoscute (ia Irina Schrotter peste 5%? Cine va candida de la PNL?), dar polarizarea e f clara: Nichita - Oprea.
Restul speculatiilor sint doar dictate de jocuri de culise, pe principiul divide et... degeaba...
Iar daca Nichita nu cistiga din primul tur (iar eu sint convins de asta), atunci in turul II Oprea cistiga clar.
As merge chiar pe pariul ca Oprea va cistiga primul tur (mai multe voturi decit Nichita).

florin ghetau spunea...

Cred ca scorul Nichita - Oprea va fi extrem de strans si de aceea va conta mult turul doi.

De aceea apar si discutiile despre eventuale intelegeri. Vor intra in ecuatie viceprimarii si adjunctii la CJ.

Inclin sa cred ca Irina Schrotter va avea peste 5%.

Ieseanul suparat spunea...

Cred ca PNL, dupa ce isi va desemna un candidat de ochii lumii, in turul doi va adopta sloganul: "Votati pentru binele Iasului". Astfel va rezolva problema sustinerii in turul doi. Desi e posibila o alianta pe fata cu PSD.

Ioana Stan spunea...

ce parere aveti despre acuzatii lansate impotriva lui iulian mincu de pe iasicastiga.ro?mi se pare ca iulian mincu a intrat in rht.