16 iunie 2008

5 cauze ale esecului lui Oprea

1. Candidatul PD-L n-a avut un staff calit in bataliile electorale. S-a improvizat, reactiile au fost in unele cazuri tarzii, Oprea fiind in defensiva mai ales in turul al doilea.
2. Filiala PD-L a functionat pe toata perioada campaniei ca o masina cu 3-4 volane. N-a existat o comanda unica, iar unii membrii de frunte ai PDL mai degraba au asteptat sa vada ce se intampla decat sa se implice direct in campanie. Mai mult, au existat personaje care au pus in permanenta talpi campaniei pentru primarie.
3. Dan Carlan n-a mai fost politicianul abil si extrem de combativ din perioada de dinainte de campania electorala. Cand si-a dat seama ca pierde (la jumatatea campaniei) a intrat intr-un blocaj, inexplicabil pentru un om politic cu experienta. Acuzatia cu batranetea lui Simirad, repetata in mod obsesiv, o consider la fel de neinspirata.
4. Discursul lui Oprea n-a fost pe placul alegatorului simplu. Iesirile sale nervoase au iritat o parte a electoratului, satul de scandaluri politice. Oamenii au vrut solutii, nu vorbe. Oprea n-a reusit sa convinga ca este mai bun decat Nichita, crezand ca acest lucru vine de la sine. N-a avut un limbaj adaptat pentru alegatorul din Alexandru sau Socola-Bucium. Emisiunea de pe Realitatea TV cu cei 3 candidati grei a avut un impact enorm. Multi dintre simpatizantii lui Oprea au fost dezamagiti atunci de prestatia candidatului PDL. Sustinatorii portocalii (care oricum ar fi votat PD-L) l-au preferat, dar Oprea n-a reusit sa atraga din segmentul electoratului nemultumit de administratia Nichita. Dovada: prezenta la vot a fost extrem de redusa. Tinerii au stat acasa.
5.
Din punct de vedere logistic, masinaria PSD a fost imbatabila. Orasul a fost impanzit cu bannere si panouri, iar in presa au abundat machetele electorale. PSD a cheltuit bani cu nemiluita, in vreme de tabara adversa a avut la dispozitie de cel putin 2 ori mai putini bani. Imaginatia PDL a fost in suferinta, recuzita de campanie fiind subtire.

3 comentarii:

monterubio spunea...

D-le Ghetau, fie ca veti accepta sau nu ideea si Tele M este la fel de vinovata, ca si Oprea de pierderea alegerilor. De ce ?
Tele M a fost pe tot parcursul campaniei o televiziune atipica, in slujba PD si a lui Oprea. Lumea nu vroia sa vada asa ceva la tv, ci confruntari echidistante. Din pacate a vazut un moderator care s-a comportat precum un subaltern al micului Fuhrer (Oprea).
L-ati victimizat pe Nichita in acest mod si ati facut in asa fel incat persoanelor cu studii superioare sa le fie scarba sa va urmareasca.

florin ghetau spunea...

Intotdeauna presa e vinovata, fie ca vorbim de victorii sau de infrangeri.
Iar politicienii, partidele, staff-urile de campanie sunt niste copilasi care abia au aparut pe lume. Va reamintesc ca nu jurnalistii candideaza, ci politicienii!
Cat despre Oprea, vedeti ceea ce am scris mai jos, referitor la discursul inadecvat al candidatului PDL!

quin spunea...

in analiza ta uiti si de jocul dublul al liberalilor si declaratia celorlalte partide mai mici de obedinta pt psd in turul al doilea.

si la ce discurs te asteptai pentru alexandru si socola? mai mult de injuraturi si prostii nu ma astept sa inteleaga sau sa prefere ceva... saracia e o boala sociala si naste multe ciudatenii: ar prefera un discurs populist, sa viseze cit se imbogatesc ei daca il voteaza pe unul si prefera pe unul care spune ca statul/primaria/consiliul le da fara sa lase impresia ca alegatorul in cazua ar trebui sa si munceasca.
povestea cu victimizarea lui nichita de presa nu tine. se victimiza singur pentru ca cel care sta si zace, e mai usor sa inghita ca altii nu il lasa, ca altii sunt de vina etc si sa nu gindeasca mai departe.