12 iunie 2008

Miza turului 2: Aducerea la vot a 7-8% de alegatori „noi”

In primul tur prezenta la vot pe municipiu a fost de doar 38%. Dintre acestia 82% au votat cu Nichita (44%) si Oprea (38%), alte 18 procente revenind altor candidati. Din cele 18 puncte, jumatate au fost luate de Adomnitei.
In mod logic, cei care au votat in primul tur cu Nichita sau cu Oprea vor veni si in turul doi, iar probabilitatea ca simpatizantii fiecarei tabere sa-si fi schimbat peste noapte optiunea e foarte mica.
Raman asadar in discutie cele 18 puncte ale celorlalti candidati. Pentru o parte dintre acesti votanti (posibil jumatate), batalia nu va mai avea nici o miza, asa ca vor sta acasa. E posibil ca alegatorii liberali sa fie ceva mai „harnici”, dar si aici sunt semne de intrebare. Nu e clar cati vor veni la vot si incotro se va indrepta votul acestora.
Un calcul simplu arata ca pe votul celor care s-au prezentat in primul tur, Nichita si-ar pastra un usor avantaj, posibil 2-3 procente.

Necunoscuta o reprezinta insa „felia” alegatorilor care n-au venit in primul tur, dar care spun acum ca se vor prezenta la vot pe 15 iunie. Paradoxal, in turul doi ar putea veni mai putini alegatori (33-35%), dar rezultatul sa difere sensibil de asteptarile si calculele staff-urilor celor doi candidati. Daca 10% din alegatorii primului tur nu mai vin la vot, in schimb apar 7-8% alegatori „noi” rezultatul finalei poate fi imprevizibil. E greu de spus cine reuseste sa mobilizeze mai usor electorat „nou”. Dar va fi interesanta comparatia participarii la vot in cele 2 tururi cu procentele pe care Nichita si Oprea le vor obtine in final.
Tocmai de aceea, rezultatul e imposibil de anticipat. Intr-o batalie atat de stransa, orice vot conteaza. Iar partidul care se va mobiliza mai bine va castiga.

2 comentarii:

czavastin spunea...

Atentie domnu' Ghetau, atentie!
http://www.trilulilu.ro/Jarcalete/bf49f65b18cff5

Unknown spunea...

Mda.....tipic electoratului nichitean . O porcarie de melodie.