11 martie 2008

10 consecinte ale votului uninominal

Daca va fi vot uninominal se schimba radical peisajul politic.

1. Vom avea, spre exemplu, deputat de Alexandru, Dacia si Mircea, ceea ce inseamna ca omul va trebui sa se ocupe atent de zona. Ba chiar sa-si deschida birou parlamentar in colegiul in care a fost ales.
2. Campaniile vor fi mai costisitoare. Vom avea practic 17 batalii in judet, iar in oras vreo 6. Fiecare colegiu va avea particularitatile lui. Nu te poti duce la tara cu acelasi mesaj ca in centrul Iasului.
3. Exista insa riscul ca omul care castiga colegiul respectiv sa nu fie automat ales deputat. Chiar si cu 50%, daca partidul nu trece pragul, acel candidat nu e ales deputat sau senator.
4. Sefii de filiale se vor orienta spre colegiile in care au mari sanse. Fenechiu spre exemplu ar iesi sigur intr-un colegiu format din 5 localitati, unde sunt 2-3 primari PNL. Nu cred ca Nichita, Fenechiu sau Carlan se vor bate vreodata in acelasi colegiu.
5. Organizatiile judetene capata putere mult mai mare in raport cu centrul. Nu mai pot fi plantati la nimereala oameni gen Farsirotu sau Cazan.
6. Va fi o goana nebuna dupa consultanti politici. Cine nu va avea un staff puternic, adio mandat.
7. „Pilele” sefilor de filiale nu vor putea candida, daca nu au sprijin puternic electoral in zona respectiva. Nu poti arunca in lupta un prieten, exact cum se intampla acum pe liste, pentru ca risti sa pierzi.
8. E posibil ca primul mandat (2008-2012) sa nu schimbe prea mult lucrurile. Insa la alegerile de peste patru ani, cand se vor vedea performantele, partidele vor fi mult mai atente in selectarea candidatilor.
9. Ipoteza cu manelisti care sa castige pe banda rulanta nu sta in picioare. Electoratul nu e atat de imatur, incat sa umple Parlamentul cu personaje de felul asta.
10. Prezenta la vot va fi sensibil mai mare. Oamenii sigur vor auzi de candidatii din colegiul lor, pentru ca politicienii respectivi vor bate din usa in usa.

Niciun comentariu: