07 martie 2008

Florea Ioncioaia si libertatea presei

Aflu de la Liviu Bratescu ca un text scris de Florea Ioncioaia (un condei excelent, de altfel) n-a fost publicat in pagina de opinii a Ziarului de Iasi. Liviu se arata indignat intr-un comentariu recent postat chiar pe acest blog ca ziaristii ieseni nu iau pozitie in cazul asta. Iata ca o fac.

In cazul asta nu mi se pare nicicum cenzura. E vorba de strategia gazetei, dar mai ales de o veche si actuala prietenie (inclusiv de afaceri) intre Condurache si cei din Bucsinescu. Inchipuie-ti Liviule, daca tu ai avea un ziar, iar unul dintre colaboratorii tai ti-ar ataca cel mai bun amic. Cum ai reactiona? Plus ca Daniel Condurache e considerat (vazut) ca parte a Ziarului de Iasi. E absurd ca tatal sa-si loveasca fiul...

Daca Ioncioaia ar fi scris in comentariul sau despre Nichita, Basescu, Fenechiu sau orice alt personaj implicat in viata publica, iar ziarul refuza publicarea, era ok. Ti-as fi dat dreptate.

Nu spun ca presa de azi e alcatuita din ingeri, cum la fel nu cred sa existe in Iasi un ziar „curat” 100%. Ma tem ca in Romania europeana astfel de gazete sunt o raritate. Dar zau ca scandalul asta mi se pare artificial.

PS: Florea Ioncioaia si-a facut blog.

Un comentariu:

Maddie spunea...

eu cred ca de multe ori se incurca cenzura cu selectia; este foarte usor ca cel caruia i se respinge un text sa strige in gura mare "cenzura" si sa alerteze imediat 50 de ONG-uri ce protejeaza liberatea de expresie.

de cand nu mai are voie un ziar sa refuze textele proaste sau textele care servesc doar rafuielii personale si nu interesului public? este clar ca in cazul de fata era vorba despre un razboi care nu este al nostru