12 martie 2008

Chinezii vor invada Iasul. E de bine?

Apar tot mai multe vesti in ultima vreme legate de chinezi (un popor muncitor, dar extrem de rece).
Dimineata seful ITM Andrei Albulescu a zis la TVR Iasi ca ne putem astepta la o „invazie” chinezeasca la Iasi, ba chiar ca am putea avea un China Town, adica un cartier intreg, cu toate riscurile care decurg de aici.
Chiar in aceste zile, o delegatie importanta de chinezi discuta cu autoritatile judetului posibilitatea de a investi la Aeroport.
E clar ca vom fi asaltati de muncitori straini, mai ales ca ai nostri au plecat spre Vest, iar cererea, cu precadere in constructii e foarte mare.
Insa sosirea masiva a strainilor intr-un timp foarte scurt va schimba multe in viata orasului si ridica o serie de intrebari, dintre care amintesc doar patru:

1. Suntem pregatiti pentru Marea Invazie? Putem accepta atat de usor alte obiceiuri (sau mai bine zis alte mofturi)?
2. Nu cumva vom ajunge sa ne uitam urat la ei pentru ca ne strica piata salariilor, acceptand lefuri de mizerie si o masa gratis pe zi?
3. Vom fi in siguranta pe strada?
4. E normal sa existe cartiere separate pentru acesti oameni sau mai degraba ei ar trebui amestecati in oras, pentru a nu risca aparitia unor probleme sociale (vezi intamplarile recente de prin Franta cu marocanii)?

UPDATE: Abia astept un mesaj pe blog de la un prim muncitor chinez care vine la Iasi.

3 comentarii:

Blogger Mihnea spunea...

daca nea Flasneta - cu fatza lui de dead man walking - ar fi fost in stare sa cheltuie banii de la guvern, nu ar fi venit chinezii peste noi. daca tot vin, va exista un cartier chinezesc in Iasi. partea buna ar fi ca s-ar manca mai bine acolo decat oriunde.

Daniel Matasaru spunea...

eu zic ca sunt intrebari legitime... dar ai putea sa le pui mediului business si mediului politic. E o chestiune foarte serioasa [imigratia], problema cu care s-au confruntat si alte tari din UE si N America...

Dar noi ne vom bate in continuare pe alte chestii de viata si moarte cum ar fi spaga, comisioane, ciolan, putere, contracte. Si ne vom trezi cu [multi] emigranti printre noi.
Deh, d'ale globalizarii...

florin ghetau spunea...

Bun, acuma nici nu trebuie sa alunecam pe panta nationalismului. Asta pentru ca nici noua (cand ne ducem afara) nu ne place daca suntem priviti ca niste neispraviti.

Cred insa ca e necesara o discutie serioasa pe tema asta si astept sa devina inclusiv un subiect de campanie pentru primarie.

Pentru ca in 2008 sigur vom avea cateva mii de astfel de oameni printre noi si e posibil sa ne trezim prea tarziu ca nu avem solutii la eventuale probleme sociale care se pot ivi.