21 martie 2008

Avem doua PSD-uri

Alegerile locale care bat la usa gaseste PSD rupt in doua. Unul dintre cele PSD-uri e condus de Geoana, iar celalalt de tandemul Nastase-Iliescu. Aproape peste tot, unde exista un candidat apare si un al doilea, un scenariu care se multiplica aproape fara a ne da seama de la un oras la altul.
La Iasi, la CJ avem doua variante (Flaiser si Simirad). Primul e sustinut de aripa Solcanu (Iliescu-Nastase la centru), al doilea este propus de Nichita, adica de tabara Geoana. Daca nu e sustinut, Flaiser ameninta ca va candida oricum, adica din afara partidului.
Si la primaria Iasului a existat o tentativa de genul asta (Dumitru Anchidin), insa deocamdata razboiul se duce doar pentru candidatul la CJ, unde si miza e mai importanta. Se stie ca Anchidin ar fi o prada usoara pentru Nichita si e greu de crezut ca va reusi sa rupa mai mult de un procent. Probabil ca daca aripa Solcanu va pierde lupta pentru CJ va incerca sa blocheze atat calea lui Simirad, dar mai ales a lui Nichita spre primarie.
Nici la Pascani lucrurile nu-s foarte clare, vicele Pantazi amenintand in cateva randuri ca va candida independent impotriva lui Ratoi. In final, Ratoi a facut pasul inapoi, iar pe moment s-a facut pace.

Mai nou, acelasi scenariu e copiat si la Bucuresti. Dupa ce Geoana a iesit triumfator cu Vanghelie candidat la Capitala, lucrurile s-au precipitat la varful partidului. Mai toti sefii de la centru (Nastase mai ales) zic ca Oprescu ar fi solutia cea mai buna, Vacaroiu spunand acelasi lucru. Cu alte cuvinte, tabara Nastase-Iliescu incearca sa-si impuna omul. Pentru luni se anunta sedinta furtunoasa la PSD, unii spunand deja ca focul e mai mare decat la Congresul din 2005, cand „prostanacul” l-a invins pe Iliescu.

Impunerea lui Nastase la sefia Consiliul National n-a calmat spiritele in partid. Ba mai mult, a complicat viata si asa furtunoasa a unei formatiuni care nu-si gaseste drumul. E greu de crezut ca una dintre tabere va parasi PSD-ul, pentru ca e greu fara sedii, fara oameni in teritoriu, fara bani. Asa ca „gruparile” Geoana si Nastase-Iliescu se vor macina, pana cand una o va inghiti pe cealalta.
Ma tem ca pentru Geoana, inceputul sfarsitului e mai aproape decat ar putea crede si cei mai infocati suporteri ai sai.

Presat de vechii „tovarasi”, tot mai multi si mai hotarati sa revina la butoane, dar parasit si de unii camarazi care simt incotro bate vantul in partid, Geoana pare a nu mai avea scapare. Iar ceea ce se petrece acum nu este decat o lupta surda in care fiecare primarie sau sefie de consiliu judetean conteaza. Intrebarea nu e daca postul respectiv va fi al PSD, ci al carui dintre cele doua PSD-uri, care au ajuns sa traiasca intr-un concubinaj din interes. Extrem de toxic, dar inevitabil!

Un comentariu:

onciu spunea...

Era de asteptat ca reintrarea lui Adrian Nastase in conducerea PSD,alaturi de ,,tatucul'' Iliescu sa produca tulburarea apelor in acest partid.Nastase nu-l va ierta nici o data pe Geoana pentru ca nu l-a sustinut si l-a determinat sa-si piarda functiile pe care le detinea.Revenirea lui Nastase alaturi de Iliescu va reusi sa produca multe schimari la nivelul partidului.Am indoieli daca acestea vor fi si benefice.