27 ianuarie 2010

Votul consilierilor, disciplina de partid si lipsa uninominalului

Si in Consiliul Local si in Consiliul Judetean, functioneaza masina de vot. In Consiliul Local, PSD nu are majoritate, detinand doar 11 mandate, avand nevoie de inca trei voturi pentru a trece orice hotarare. Care pot veni fie de la PDL (12 mandate), fie de la PNL (4 mandate). Cat timp aliantele PSD-PNL si PSD-PDL au functionat a fost bine, primarul Nichita impunand orice decizie aflata pe ordinea de zi. Insa dupa alegerile prezidentiale, lucrurile s-au schimbat, iar acum cei curtati de Nichita sunt liberalii. Mai ales la proiectele delicate.

Asupra acestora se fac presiuni infernale. De catre Nichita. Dar si de catre sefii PNL. Care dau telefoane alesilor liberali din CL pentru a-i determina sa voteze favorabil. Miza e uriasa, iar intelegerile pe masura. Aflat la ananghie, primarul Nichita e dispus la concesii. E tot mai clar acum ca plantarea liberalului Mugur Cozmanciuc la CET ca director de marketing nu e pura intamplare si ca face parte din acest joc. Intelegerile se tocmesc peste capul consilierilor liberali, dar si a filialei municipale a PNL, care vede cu totul altfel raporturile la nivel local cu executivul primariei.
Azi insa, operatiunea telefonul n-a mai functionat. Un singur liberal (Catalin Turliuc) a votat alaturi de PSD hotararea-panarama cu angajarea unei case de avocatura care sa-i reprezinte pe alesii locali in caz ca sunt urmariti penal. Votul sau n-a fost suficient, iar ghidusa hotarare a cazut la vot.

E doar un episod (cu final neasteptat pentru PSD) dintr-un sir lung de compromisuri. Dar nu pentru binele urbei, ci in interesul celor care cad la pace. Disciplina de partid e una, dar cand vine vorba de presiuni aiuristice e cu totul altceva. Peste 2 ani, consilierii ar trebui sa dea socoteala alegatorilor, numai ca pana acolo vor trebui sa dea socoteala liderului judetean. Care ii va pune sau nu pe liste. Cu mult mai bine ar fi fost ca alegerile uninominale sa fi inceput de jos, adica de la consilii. In acest fel, consilierul local sau judetean n-ar mai fi fost atat de legat de seful de filiala, ci de cei care l-au trimis acolo. Pana la urma n-ar mai conta pozitia de pe lista si nici telefonul primit de la seful de partid ci modul in care alesul a inteles sa-i reprezinte pe alegatori.
Chiar si in conditiile actuale, sefii de organizatii n-ar mai trebui priviti in interior doar ca niste boieri care impart privilegii supusilor. Curaj, roata se-nvarte!

Un comentariu:

cristi cioanca spunea...

Curajul nu-i suficient...