14 ianuarie 2010

Sapte pericole care pandesc PDL-ul

PDL se umfla. Ca un bostan. De la un partid de 8-9 la suta in 2004 (pe atunci se numea PD), democrat-liberalii au ajuns la 30 la suta. E drept ca Traian Basescu a fost in toata aceasta perioada principala locomotiva, insa partidul s-a ingrasat si cu persoane (grupuri) venite de la PNL si PSD. Structurile din teritoriu au fosr reorganizate (intarite), insa in multe judete (inclusiv la Iasi) a rezultat un mozaic, care s-ar putea sparge la prima lovitura mai serioasa. Iata cateva dintre pericolele care pandesc PDL-ul:

1. Traian Basescu nu va mai putea candida in 2013 pentru Cotroceni. Partidul nu are (sau nu a promovat) o alta personalitate in masura sa participe cu sanse la o lupta prezidentiala dura precum cea din 2009.
2. In Guvern au intrat aproape toti liderii partidului. Acestia se vor eroda, iar in 2012 cand au loc alegerile generale, PDL va plati integral toate costurile guvernarii.
3. Tergiversarea masurilor reformiste e o alta capcana in care poate cadea PDL. Masurile dure din punct de vedere economic se iau de regula in primul an de dupa alegeri, adica in 2010. Prelungirea crizei dincolo de 1 ianuarie 2011, in conditiile in care alte state din jur vor iesi din criza, va insemna si pierderea rabdarii electoratului.
4. Exista o lupta vizibila intre fostii pedisti si cei care au intrat in partid dupa 2004. Daca partidul si-a asumat acest lucru, trebuie sa accepte sa imparta puterea in partid. Altfel, frustrarile se vor acumula, iar la un moment dat, multi dintre cei care au venit in partid vor pleca.
5. Preocupati de mentinerea posturilor caldute in diverse structuri guvernamentale, pedelistii ar putea uita de activitatea politica. Un partid (candidat) nu are sanse daca isi aduce aminte de alegatori doar in campania electorala.
6. Numirile unor membri in functii de conducere in institutii numai pe baza de clientelism vor afecta (afecteaza deja) imaginea partidului. PDL nu are in prezent o rezerva de cadre. Functiile sunt ocupate la plesneala cum se spune, mai ales in filiale, unde sefii impart posturi dupa bunul lor plac.
7. PDL are o problema serioasa de gestionat: relatiile cu presa. Faptul ca media a fost in mare parte anti-PDL, mai ales in anul 2009, e o bila neagra pentru partid. E drept insa ca au existat interese serioase ale unor trusturi ca Traian Basescu sa piarda. Insa victoria din 2010, cu toate atacurile presei, nu reprezinta garantia ca lucrurile s-ar putea repeta si la scrutinele viitoare.

Niciun comentariu: