26 ianuarie 2010

DNA-ul, conducta cu bani de la primarie si martoaga schioapa din Copou

Imi place fotbalul si urmaresc tot ce se petrece in Liga I. Inclusiv la Poli Iasi. Ma bucur la victoriile echipei din Copou, desi sunt tot mai putine si obtinute chinuit. E greu sa rezisti in prima liga fara bani, cu un lot subtire si cu o conducere incropita la plesneala.

Iata ca saptamana asta, in timp ce lotul de jucatori zburda prin nameti pentru a pregati returul, un alt lot, e chemat la trialul de la DNA Iasi.
Zeci de persoane, printre care primarul Nichita, fostul sef al CJ Lucian Flaiser, plus consilieri locali si judeteni dau cu subsemnatul in fata procurorilor anticoruptie. Nu stiu daca gradele de vinovatie ar fi trebuit sau nu sa difere de la un caz la altul, insa tot ce se petrece azi e rodul unei politici nesanatoase in privinta finantarii fotbalului iesean.
A fost o vreme cand echipa a picat in liga a treia, iar primarul Nichita a avut meritul sa o aduca acolo unde ii e locul: in prima divizie a tarii. In acel punct ar fi trebuit sa se opreasca. Una e Divizia C sau liga secunda si altele sunt pretentiile in liga intai. Putea sa spuna «Misiunea mea s-a incheiat, dau clubul unui investitor potent pentru a face performanta».
In loc de o atitudine transanta, primarul Iasului a ales ceea ce stie el mai bine: sa faca tot, dar sa nu duca mai nimic pana la capat. Sau sa forteze nota, asa cum s-a petrecut se pare si cu banii dati fotbalului iesean.

Nu ma pronunt in cazul anchetei de la DNA, insa episodul din aceste zile arata ca lucrurile n-au fost tocmai in regula pe conducta cu bani dintre Palatul Roznovanu si clubul din Copou.
Echipa ar fi trebuit de multa vreme doar sprijinita de autoritatile locale si nu patronata de acestea. Reteta era simpla: Primaria asigura cadrul (suna comunist, doar e 26 ianuarie!), iar finantatorul dadea grosul banilor si urma traseul performantei.
Chestia cu nimeni nu vine s-o ia, invocata de primar cu atatea ocazii nu tine. Daca la Vaslui, Cluj sau Timisoara se poate face performanta, n-am inteles niciodata de ce la Iasi nu s-ar fi gasit un investitor serios.

Dincolo de legalitatea actelor luate acum la puricat de catre DNA ramane in discutie performanta, capitol dureros pentru suporterii ieseni. O martoaga schioapa n-o trimiti niciodata pe hipodrom, la cursele profesioniste. N-o poti duce mereu la veterinar pentru a-i pansa ranile, apoi sa vrei rezultate.

Niciun comentariu: