05 ianuarie 2010

An greu pentru bugetari. Cat curaj va avea insa guvernul sa taie din cheltuieli?

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu e precaut. El spune ca va fi crestere economica in 2010, dar nu vom simti mare lucru in buzunare. Si adauga ca in 2007 si 2008 am trait mai bine decat permitea economia. Posibil, desi n-a huzurit toata lumea in cei doi ani de belsug national.

2010 e o sansa, nu o certitudine. Daca nu vom taia cu barda in zona bugetara, care a ajuns sa inghita 9,5 la suta din PIB, nu va fi crestere economica nici in 2011. Sau va fi ceva in jur de unu la suta. Cu buzunare prin care va bate vantul.

Habar nu am cati oameni de la stat vor trebui sa plece din sistem, dar stim ca sistemul de stat e greoi, birocratic si ineficient. Institutiile inca isi trimit hartii care fac si cate o saptamana, desi calculatorul ar fi mult mai la indemana, iar functionarii se uita adesea chioras atunci cand ai nevoie de o banala semnatura pe un amarat de aviz. Am insa temeri ca guvernul va taia acolo unde trebuie si va lasa sa creasca in continuare „buruieni” prin institutii. Adica va taia la gramada si nu va umbla neaparat la calitate. Cat despre „silueta” zonei bugetare, caloriile trebuie reduse acum si nu la anul sau in 2011, in prag de noi alegeri!

Niciun comentariu: