26 ianuarie 2010

4 variante pentru sefia PSD. Puncte tari si puncte slabe

Peste mai putin de o luna PSD va tine marele Congres. Patru sunt candidatii care ravnesc deocamdata la prima pozitie in partid: Geoana, Nastase, Mitrea si Diaconescu. E posibil ca unul sau chiar doi dintre acestia sa se retraga, pentru ca faramitarea voturilor ar putea sa-l avantajeze in final pe Geoana. Cum la fel de posibil e sa mai apara un candidat, desi timpul e prea scurt pentru a coagula, vorba unor lideri pesedisti. Sa-i luam pe rand pe cei anuntati deja:

Mircea Geoana: Slab si manevrabil. A dovedit ca poate sa piarda alegerile in conditii mai mult decat favorabile. Cu el in frunte, partidul n-are nici un viitor. Stilul sau impaciuitor a indepartat oamenii valorosi, atragand in schimb in preajma sa personaje gen Hrebenciuc sau Vanghelie. Dovada ca acestia sunt printre putinii lideri de la varf care inca il mai sustin. Nu s-a implicat nici in scandalurile din filiale, lasand lucrurile sa curga de la sine. La fel s-a intamplat si la Iasi, unde PSD i-a pierdut rand pe rand pe Solcanu, Simirad si mai nou pe medicul-deputat Tudor Ciuhodaru.

Adrian Nastase: Ambitios peste masura. L-ar impinge pe Geoana oricand de la butoanele PSD, dar pozeaza in omul care mediaza, discuta si face echipe. Are imagine proasta, a ramas la fel de arogant. Ar vrea sa candideze, dar se teme de infrangere. Amana momentul, calculandu-si atent pasii. O noua infrangere in partid nu i-ar pica bine. Inclin sa cred ca nu va candida, ci mai degraba isi va negocia o pozitie in imediata apropiere a sefului de partid.

Miron Mitrea: Intransigent, cu o imagine nu tocmai grozava. Acuzatia ca ar fi omul lui Basescu nu il avantajeaza deloc in interiorul partidului. E un tip luptator, dar cu putine sanse sa fie ales sef al PSD, desi dirijeaza cateva dintre filiale. A declarat initial ca nu va candida in cazul in care Diaconescu intra in cursa. Ezitarile lui Diaconescu l-au determinat sa-si anunte totusi candidatura. Posibil sa se retraga inaintea Congresului sau chiar in ziua marii confruntari.

Cristian Diaconescu: E varianta cea mai buna pentru PSD. Imagine excelenta, poate aduna voturi din afara PSD. Daca va castiga, totul va depinde de echipa din jurul sau. Adica daca va fi lasat sa lucreze sau va fi lucrat de sforarii de profesie ai PSD. Un tip corect care poate oricand cadea in capcanele otravite ale vechilor tovarasi din partid. Poate ajunge lider la PSD, fara insa a detine si puterea intr-un partid complicat. Indecizia din ultimele saptamani e un semn clar al fricii de ceea ce va urma dupa inscaunare. Ramane totusi cea mai buna varianta pentru PSD.

Niciun comentariu: