21 aprilie 2008

Naparcile campaniei electorale

Exista o specie de soparla lipsita de membre, cu corpul lung de 25-30 cm, cilindric, de culoare cenusie, acoperit de solzi stralucitori. Aceasta este NAPARCA.

Nu stiu cate naparci ati zarit pana acum, dar in urmatoarea luna, veti vedea o multime de „exponate” de acest gen, care se vor tiri pe la mitingurile electorale, la conferintele de presa, prin sediile de partid sau oriunde gasesc vreun locsor convenabil.
Daca o lasi in pace, naparca e inofensiva. E drept ca nu e placuta ochiului, dar la cate ciudatenii vedem prin jur, aproape ca trece neobservata.
Insa daca o incurajezi, naparca e extrem de „utila”. Baga fitile, se fataie de colo-colo si preia rolul raspandacului (raspandac: zvoner, papagal, cel care nu-şi ţine gura deliberat, bârfitor, dezinformator, gulgutar, aburitor expandat). Naparca nu stie ce-i ala serviciu secret, dar face servicii in secret. Unor oameni «naparciti» de propriul trecut si pentru care timpul nu mai are rabdare.
Aceeasi naparca n-are mama, nici tata si nu e sensibila decat la un singur fosnet: cel al bancnotelor.

Feriti-va de aceasta specie, pentru ca naparca nu e angajata pe viata, ci e invatata sa lucreze cu ora. Acum da informatii portocalii, peste o ora isi vopseste fata in galben, iar seara vede doar rosu in fata ochilor.

Naparcile au aparut deja in Iasi, dar o data cu incalzirea vremii, „prognoza” arata ca ele se vor inmulti spectaculos.
Partea interesanta e aceea ca singura, naparca nu face doi lei. Nici cand e zgandarita nu face mai multe face parale. Ci doar rau, parazitand un mediu care si asa este extrem de mizerabil.

Un comentariu:

Radu GEORGE spunea...

Naparcile de care vorbesti au aparut peste tot, nu numai la Iasi. Dar spre deosebire de alte "reptile", hiberneaza foarte mult, reactivandu-se in preajma alegerilor sau a altor evenimente speciale.