29 aprilie 2008

Unde poate duce o declaratie electorala

In urma cu exact o luna, primarul Nichita zicea cu seninatate ca americanii de la Delphi vor sa-si mute la Iasi capacitatile de productie din Franta si Spania. Presa de atunci a semnalat cele spuse de dom' primar, in fapt o gafa enorma. Iar ecourile acelei declaratii aiuritoare se resimt si astazi.
Niste baieti (vreo 7-8 la numar), adica specialistii angajati deja pentru fabrica Delphi de la Iasi se scolesc de ceva timp (de vreo 3 luni!) in fabrica din Franta. La inceput toate erau bune si frumoase, gazdele erau ospitaliere, numai ca de cateva saptamani, aceleasi gazde nu-i mai privesc cu ochi buni pe musafiri.
Lumea se uita chioras la romanasii nostri, le e teama ca ii vor invata pe ai nostri, apoi fabrica lor se va inchide. Frantujii se poarta urat, muncitorii de acolo la fel, ba chiar si bucataresele simt pericolul. Plus ca scandalul german de la Nokia le e proaspat in minte.
Iata asadar unde poate duce o afirmatie facuta probabil la Iasi in scop electoral, dar care a infuriat pe toata lumea: pe oficialii de la Delphi, ba chiar si pe angajatii din Franta si Spania, care se tem ca-si pierd slujbele. Desi boierii din primaria ieseana au spus ca Nichita n-a declarat asa ceva (iarasi presa e de vina!), intamplarea poate fi un semnal pentru politicieni ca in prag de alegeri trebuie sa-ti masori de 10 ori cuvintele.

Un comentariu:

Marius Bojor spunea...

Blackberry va construi o fabrica in preajma localitatii germane unde a fost fabria Nokia. Cat despre Delphi, nu este prima oara cand declaratiile pripite au alungat niste investitori, sau cand ne erau prezentate niste investitii sigure niste vizite ale unor oficiali occidentali care de fapt venisera sa manance ceva traditional la Bolta Rece. Nimic nou sub soare. Problema ar fi ca acesti oameni candideaza din nou pentru functiile in care nu au facut fata, dorind sa fie din nou in pozitia din care sa aduca in continuare prejudicii Iasului, chiar si prin declaratii pripite.