17 mai 2008

Agentii electorali nevazuti ai partidelor

Apropierea alegerilor incepe sa se simta tot mai tare. Daca la inceputul campaniei electorale, nu auzeai nici o discutie pe strada despre candidati, de cateva zile lucrurile s-au schimbat.
Mai mult, exista oameni care s-au transformat in adevarati agenti electorali. „Eu pe ala il consider cel mai bun. La toti le spun sa voteze cu el”, mi-a zis ieri un pensionar din apropierea blocului in care locuiesc (n-o sa dau numele candidatului preferat de batranel, pentru ca nu asta e important). Omul nu e membru de partid si din cate il cunosc n-a avut vreodata un comportament politic liniar. Adica n-a votat constant neaparat dreapta sau stanga.
Nu e singurul personaj de felul asta intalnit in ultima saptamana. Alegatorul de acest tip crede intr-un candidat si incearca sa-i convinga si pe altii ca respectivul merita votul.
Pentru partide, agentii electorali de acest gen sunt cei mai eficienti, pentru ca pot influenta rude, vecini sau cunostinte. Un asemenea agent face cat 1.000 de afise. E greu de spus care partid are cei mai multi si mai inversunati agenti. Insa acestia conteaza enorm in campania electorala. Ba chiar, poate influenta decisiv soarta alegerilor.

Tot azi, am vazut doua caravane (ale PSD si PD-L) patruland prin Tatarasi. Oamenii se uitau ca la urs, iar in urma se iscau discutii interesante. Patima a reinceput sa-si faca loc, iar asta nu-i un lucru rau. Daca fiecare isi expune decent ideile, poate fi un castig.
Cu toate astea, inceputul asta timid de activism politic nu va spori spectaculos prezenta la vot pe 1 iunie. Dar vom mai vorbi despre asta in ultimele zile de campanie. Insa poate fi semnul ca viata politica revine incet-incet la normal.

Un comentariu:

onciu spunea...

Intr-adevar,rolul agentului electoral este extrem de mare.Chiar daca,in cele mai multe cazuri nu schimba optiunea votului,pentru ca nici nu este prea corect,isi strange in jurul lui rudele,cunostintele si apropiatii isi face de obicei o lista si dupa aceea este sigur ca acei oameni merg in directia dorita de el.Este,intr-adevar o misiune destul de benefica pentru partidul pe care il sustine.Daca mai poate transmite si mesaje pe internet,este cu atat mai bine.