10 mai 2008

Fenechiu, atac violent la Tele M impotriva moderatorului

Invitat in aceasta dupa-amiaza la emisiunea «Ochiul Public» de pe Tele M, Relu Fenechiu s-a dat in stamba. Dupa ce a lansat un prim atac la adresa PDL (era vorba de listele electorale), Fenechiu s-a gandit ca nu ar fi rau sa-l puna la punct de moderatorul Sabin Orcan, intr-un mod de-a dreptul penibil.
Enervat ca a fost intrebat despre prezenta lui Radu Prisacaru (un personaj cercetat pentru acte de coruptie) in barlogul de campanie al PNL, Fenechiu a replicat violent: «Cati bani v-a dat Irina Schrotter? Din ce va faceti vila in Iasi? Ati falimentat Evenimentul Zilei si acum dati lectii».

A urmat o scurta pauza de publicitate, iar dupa reluarea discutiei in direct, contrele au continuat. Sabin Orcan a decis sa puna punct unei emisiuni care n-a durat decat 20 de minute (ar fi trebuit sa tina o ora!). E drept ca si Sabin Orcan a rostit vorbe grele la adresa lui Fenechiu, insa Relu Fenechiu a venit montat la Tele M. Nu sa discute problemele Iasului, ci sa atace gazda care tocmai l-a primit in casa!

In general, batalia unui politician cu presa e pierduta. Inclusiv Ion Solcanu recunoaste acum ca a gresit in urma cu vreo 10 ani in raport cu presa. Nu-i e jena sa marturiseasca asta, desi a luat o multime de „capace” la vremea respectiva.
Ciudat pentru un om politic care stie ce inseamna puterea presei, Fenechiu extinde conflictul sau cu un ziar din Iasi asupra tuturor gazetarilor care nu ii sunt pe plac. Daca un ziarist ii pune intrebari incomode, el gaseste oportun sa atace, uitand ca e persoana publica platita din banutii nostri.
O greseala de genul asta poate costa scump PNL-ul, in conditiile in care suntem in plina campanie electorala. Dar mai ales pe Adomnitei, un candidat cu o campanie deloc rea, dar caruia Fenechiu ii da un bobarnac cu 3 saptamani inainte de primul tur.

7 comentarii:

onciu spunea...

Nu ma mira deloc iesirea necontrolata a acestui personaj numit Fenechiu.Am mai scris depre domnia sa cu alte ocazii in care aratam ca se crede mare lider national si asta in urma invitatiilor la diferite posturi Tv nationale,dar si ca urmare a implicarii lui in trimiterea unor ministri in guvern,din Iasi sau care au legatura cu Iasul.Ceea ce s-a intamplat astazi la Tele M,confirma faptul ca am avut dreptate.Oare din ce pozitie face el ordine la Iasi?Vad ca se baga si in PD-L si in PSD.Se baga peste tot si in toate.Eu cred ca trebuie pus la punct,pana nu e prea tarziu.Vrea cumva ca toata lumea sa tina cu PNL si sa-i dea lui dreptate? Mai vezi-ti de afacerile matale si de PNL,domnule Fenechiu,ca nu esti buricul pamantului.Nu pot sa uit cu cata virulenta il ataci pe Traian Basescu.Dar cred ca esti departe tare de presedintele tarii,asa ca,mai vezi-ti de treaba dumitale si lasa-i pe altii.

un incepator spunea...

Si-a cam dat arama pe fata d-nul Fenechiu azi....si a tinut mortis s-o faca in direct.Cat despre moderator....felicitari....a stiut cum sa-l provoace!

Sabin Orcan spunea...

Multumesc, Florine, pentru promptitudine si solidaritate.
Am ajuns sa-i numar pe degete pe confratii carora chiar le pasa de atacurile la adresa celor care traiesc, ca noi, din scris. Nu am fost niciodata de acord cu derapajele politicienilor care, in loc sa raspunda la intrebarea ce fac ei pe banii nostri, ii ataca pe ziaristii care indraznesc sa intrebe. Dl. Fenechiu are multe de explicat, inclusiv in fata procurorilor anticoruptie, dar din pacate nu e in stare. Asa ca nu-i ramane decat sa se ia de cei care sunt prea curiosi. Cateva precizari, totusi, merita sa fac.
1. NU AM NICIUN TEREN SI NICIO VILA IN IASI. (Locuiesc cu chirie intr-un apartament la bloc, intr-unul din cartierele muncitoresti ale orasului; pot pune oricand la dispozitie contractul de inchiriere, inregistrat la notariat).
2. PRESUPUNAND TOTUSI CA MI-AS CUMPARA UN TEREN SAU O CASA IN IASI, CE E RAU IN ASTA? (Nu sunt platit din bani publici, nu candidez la vreo functie publica, castig doua salarii bunicele de la Adevarul si de la Tele M si, nu in ultimul rand, nu sunt orfan!).
3. IESIREA D-LUI FENECHIU ESTE O RAZBUNARE IEFTINA. (Pentru simplul motiv ca sunt unul dintre putinii ziaristi care au avut curajul sa-i dezvaluie afacerile murdare cu statul fara sa-i ceara ceva in schimbul tacerii; dimpotriva, d-lui s-a straduit sa ma cumpere, oferindu-mi, la un moment dat, sa-mi achite factura de reparatie a masinii, ceea ce, fireste, am refuzat).

EDITORIALUL DE IASI spunea...

Fenechiu este specialist in atacuri de joasa speta ! Sa ne spuna domnul demnitar cum grupul sau de firme executa lucrari la HOTIA PALAS

Marius Bojor spunea...

Nu vreau sa atac pe nimeni, insa am remarcat faptul ca emisiunea a inceput tarziu, deci discutia din emisie era continuarea unei discutii din studio. Domnul Orcan mi-a aratat ca venise pregatit numai cu un anume gen de intrebari, fapt care nu ar fi corect daca ar fi adevarat. Ultima oara cand domnul Orcan s-a enervat si a incheiat emisiunea a fost cand i s-a adresat intrebarea: "Nu va este rusine?" si a etichetat-o ca fiind limbaj de golan. Pe final, enervarea domnului Orcan a ajuns la apogeu si a coborat nivelul limbajului la nivelul solului, incheind emisiunea fara a da ocazia ca invitatul sa dea replica, ceea ce eu consider ca fiind o grava eroare deontologica a unui moderator. Trebuie mentionate si aceste lucruri.

Sabin Orcan spunea...

D-le Bojor, va inteleg perfect ca incercati sa va faceti treaba ca membru credincios al PNL, dar va aflati, ca si seful dvs, intr-o grava eroare. Relu Fenechiu este cel care a venit pregatit numai cu trei foi cu editorialele mele despre el. La intrebarea daca are interese la Antibiotice, a izbucnit cu "BA, NU TI-E RUSINE?". Adica exact un "limbaj de golan" ("om de nimic", ca sa citam din DEX). Restul e tacere, ca sa citez din clasici.

Marius Bojor spunea...

Desi nu este frumos sa facem schimb de replici pe blogul lui Florin Ghetau, trebuie sa adaug ceva. Eu nu imi fac "treaba ca membru credincios al PNL", ci spun lucrurile asa cum le-am vazut eu. Izbucnirea d-lui Fenechiu nu a fost cel mai fericit gest al domniei sale, insa intrebarile venite una dupa alta este posibil sa ii fi aratat ca se afla la o emisiune unde el este o tinta si nu un interlocutor. Nu tin minte sa se fi folosit particula "ba". Acum nu mai conteaza accentele, insa aceasta nu a fost cea mai reusita emisiune nici a lui Sabin Orcan si nici a lui Relu Fenechiu, iar partea cea mai rea este ca probabil s-a mai nascut o animozitate presa-politicieni de care nu era nevoie.