21 aprilie 2008

Cursa pentru primarie ramane un meci de 1, X , 2

Toti amicii din afara Iasului, cu care m-am conversat ieri, de Florii m-au intrebat ce cred despre alegerile pentru primarie.
N-am avut un raspuns transant. Le-am explicat cam cum sta treaba cu politichia ieseana, insa doar atat. Nu pentru ca ma feresc de pronosticuri, ci pentru ca la ora asta habar n-am cine va castiga primaria. E complicat, iar cine spune ca are raspunsul minte. Ii exclud aici pe politicieni, care afirma raspicat ca n-au cum scapa victoria.
In tabara PSD domina optimismul, desi ultimele evenimente (evadarea grupului Flaiser, mutarea Irinei Schrotter) nu sunt vesti prea bune pentru pesedisti. „Am 47%”, a zis Nichita la B1 TV, insa e greu de crezut ca si-a pastrat cota din primul tur al alegerilor trecute.
La PDL, optimismul e si mai mare, cei de acolo sperand chiar ca vor castiga din primul tur. „Oprea are 29%. Plus cele 20 ale Irinei Schrotter fac 49. Ne mai lipseste un punct”, a zis ieri Dan Carlan. Si asta e greu de crezut, mai ales ca startul lui Oprea nu e din cale afara de convingator.
La liberali, tinerii in special vorbesc de surprize. Luam peste 15%, zic baietii din Podu Ros. Un optimism iarasi exagerat.

Concluzie: e cea mai interesanta campanie din cate au fost vreodata la Iasi, iar fiecare mutare va fi extrem de importanta. Nichita nu va fi in campanie omul pe care-l vedem acum. Oprea mai are mult de munca pentru a trece dincolo de zona intelectualilor. Adomnitei are de recuperat handicapul unei filiale cu deficit mare de imagine. Cu alte cuvinte, e greu de apreciat acum cine va castiga. Dar un lucru e cert: campania va fi decisiva.

2 comentarii:

Radu GEORGE spunea...

Sper ca Iasiul sa se rupa de traditia socialista. In privinta primului tur (ma voi rezuma doar la podium), cred ca Gigi va obtine cca 32-37%, pe Oprea il creditez cu 28-35%, iar lui Adomnitei nu-i dau mai mult de 10-13%. Iar pentru turul 2 ma abtin inca, cu toate ca pare simplu la prima vedere: e alba sau e neagra.

DANGA Marius spunea...

Iasul nu are traditie socialista. Doar un accident de 5 ani. Un cincinal e deja prea mult.